www.Conspicuous.eu/actueelnieuws

Bio(logische) indeling

In Levensmiddelenkrant on 09/03/2018 at 16:09

P1070233.JPG

De “Bio afdeling” bij Edeka Zur Heide Feine Kost in Düsseldorf

Recentelijk bracht ik een bezoek aan onze Oosterburen. Naast een hernieuwd bezoek aan de Markthalle Real en Zur Heide Feine Kost (wie heeft deze winkels nog niet bezocht?) liep ik ook verschillende ‘normale’ supermarkten binnen.

Eén van de aandachtpunten was hoe de supermarkten invulling geven aan gezondheid, transparantie en duurzaamheid en in het bijzonder biologisch. Allen zijn inmiddels de trendfase voorbij en kunnen gezien worden als noodzakelijke randvoorwaarden door een supermarkt in te vullen.

Niche ontstegen
Bio is niet meer weg te denken uit de supermarkt en is inmiddels de niche, het geitenharenwollensokken ontstegen. Ten opzichte van Nederland loopt Duitsland voor in deze ontwikkeling. 98% van de Duitsers koopt minstens één bioproduct per jaar en het marktaandeel ligt rond de 6%. Vorig jaar steeg de omzet met 10%, aangejaagd door de reguliere supermarkten die een stijging van maar liefst 14,6% lieten zien.

Verwachte groei 7%
In Nederland koopt 90% van de Nederlanders wel eens een biologisch product. Het marktaandeel ligt rond de 4% en ook hier groeit de omzet onstuimig en wordt dat door de supermarkten aangejaagd. Ook de komende jaren zal de afzet van biologische voeding veel sneller groeien dan het marktgemiddelde. Rabobank verwacht een gemiddelde groei van 7% en omschreef biologisch als de Haarlemmerolie van de voedingsindustrie. Terug naar Duitsland. Hoe gaat de reguliere supermarkt om met de transitiefase waarin bio verkeert? Dus van niche naar massa. En dan vooral wat doet men op de winkelvloer om biologisch onder de aandacht te krijgen van de shopper en de conversie te verhogen?  In tegenstelling tot de vele, in aantallen groeiende bio- supermarkten, heeft deze ‘Vollsortimenter’ supermarkt de uitdaging om Bio producten in te passen tussen de, in overtal aanwezige, niet biologische producten.

Prominente locatie
Je hoeft er geen meetlat naast te leggen om te zien dat bio significant meer winkelvloer- en schapruimte krijgt dan het op marktaandeel zou verdienen. Bio krijgt veelal een prominente locatie op de winkelvloer toegewezen en om het gevoel extra te laden zijn de meubels veelal van natuurlijke materialen gemaakt.  Daarnaast ontkom je als shopper niet aan uitingen van ‘Bio’.  Misschien is er zelfs sprake van een overkill. Wat men niet of in minder mate doet is bio verwaarden. Het blijft bij het woordje Bio zonder dat er uitgelegd wordt wat het voordeel voor mij als shopper is om biologische producten te  kopen. Misschien ligt dit gegeven in het feit dat Duitsers Bio meer vanuit overtuiging kopen. (in Nederland hecht de bio-koper meer waarde aan smaak en gemak)

Verleiden tot aankoop
Naast deze algemene overeenkomsten zijn er platgeslagen 3 verschillende instore marketing strategieën te ontdekken hoe men de shopper probeert te confronteren en te verleiden tot aankoop. Van het plaatsen van biologische producten tussen de reguliere producten, de  bio-producten centraal bij elkaar zetten als een sub-segment binnen een categorie tot een bio-afdeling waar alle biologische producten, van wijn tot cosmetica, aanwezig zijn(shop-in-shop). Alle strategieën leiden tot meer-aankoop (althans dat werd mij verteld) en de keuze hangt af van de formule uitgangspunten en de doelstellingen (werven, vullen of binden). Op weg naar huis bleef ik toch met één vraag zitten.

Groen licht
Wat is nu de meest effectieve instore marketing route om bio versneld te laten groeien? Dus los van assortiment, prijs en promotie. Waar en hoe moet ik staan in de winkel, want net zoals bij reguliere producten is de instore decision rate van biologische producten hoog. Misschien is er geen eenduidig antwoord en zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Volgende week ga ik op stap met shoppers, wie weet komt er dan groen licht in de duisternis.

Geplaatst in De Levensmiddelenkrant op 16-10-2017

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: