www.Conspicuous.eu/actueelnieuws

Coolblue

In Levensmiddelenkrant, Out-of-home on 08/03/2018 at 17:49

cool-blueMijn vorige column over Retail Darwinisme lag net bij de pers toen bekend werd gemaakt dat Amazon Whole Foods zou gaan overnemen. Een mooi voorbeeld hoe snel het kan gaan. Nog geen twee maanden geleden schreef ik in dit blad dat Amazon, Google, Apple, Microsoft, Samsung en Facebook misschien wel eens de retailers van de toekomst zouden gaan worden.

Of en in welke mate dit alles zich op een winstgevende manier kan ontwikkelen, is nog maar de vraag. GfK publiceerde vorige week een rapport waarin het meldt dat de penetratie online kopers licht gedaald is. Vanwege een toegenomen aankoopfrequentie van deze overgebleven groep steeg de online omzet weliswaar nog significant, maar blijkbaar is er toch iets aan de hand dat een – door velen voorspelde – onstuimige groei tegenhoudt. Want uit andere onderzoeken kunnen we leren dat e-commerce ‘in food’ lastiger is dan gedacht en dat veel shoppers vooralsnog afhaken of niet aanhaken.

Niet aanhaken omdat ze liever de producten willen voelen, of omdat men het gewoon fijn vindt (we doen al zoveel digitaal) of afhaken omdat men een minder goede ervaring heeft gehad. Zo wijst een onderzoek in Amerika uit dat 98 procent van de e-commerceshoppers wel eens afhaakt tijdens een aankoop door incomplete en onjuiste content.

Daarnaast was het ook interessant om te lezen dat 92 procent van de online shoppers de websites van retailers bezoekt om andere redenen dan een aankoop te doen. Of dit percentage een-op-een vergelijkbaar is met de Nederlandse situatie is mij onbekend, maar het zou mij niet verbazen dat ook hier een hoog percentage van websitebezoeken niet direct gerelateerd is aan een aankoop. Wat ik wel weet en zie is dat de websites van de meeste retailers momenteel erg gericht zijn op transactie (dus op verkoop van producten via de webshop).

Doorbraak
Op basis van de uitkomsten van de onderzoeken zou je kunnen zeggen dat ‘food’ e-commerce nog in de kinderschoenen staat en dat men nog niet in staat is om de juiste klantervaring te bieden. Je mag verwachten dat een speler als Amazon dit wel kan. Maar Amazon (Fresh) is niet actief in Nederland. Daar zijn we waarschijnlijk als land niet aantrekkelijk genoeg voor, dus wie gaat voor een echte doorbraak zorgen… een bedrijf als Coolblue misschien?

Als Coolblue dan ook meteen Thuisbezorgd.nl overneemt, creëert het een platform dat moeilijk tot niet snel is te evenaren in Nederland. Door dan eveneens blockchaintechnologie toe te passen zou het nog toekomstbestendiger worden. De shopper zou dit fantastisch vinden. Lekker simpel… één toepassing (app) voor nagenoeg al je zaken.

Of dit alles bewaarheid wordt weet ik niet. Wel weet ik dat het voor retailers, leveranciers en ondernemers zaak is om ‘die éne toepassing’ voor de shopper te zijn. Want keuzestress is iets van vroeger, daar willen we zo snel mogelijk vanaf.

We leven in een mooie en spannende tijd. Ik kijk uit naar de digitale krant van morgen.

Geplaatst op 14-07-2017 in De Levensmiddelenkrant/Out of Home Shops

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: