www.Conspicuous.eu/actueelnieuws

Trek door!

In Out-of-home on 04/07/2017 at 16:59

Ik had vandaag een zakelijke afspraak in een eetcafé in Den Bosch. Al bij de ingang en entree viel mij op dat ik niet in een doorsnee horecazaak zat.

Zo liet een oude arcade speelkast in de zaak een vertrouwd geluid van vroeger horen en is er een afsluitbaar oplaadpunt voor je mobiel, zodat niet alleen je mobiel opgeladen wordt maar ook jij in staat bent om volop te genieten van je ontbijt/lunch of diner.

Ook is er veel aandacht besteed aan het interieur. Veel pastel (zachte) kleuren, retro lampen, oude (vintage of refurbished) materialen en als eyecatcher een bioscoop bord met op dat moment de tekst “Moederdag” erop. De locatie kent veel daglicht, maakt veel gebruik van natuurlijke materialen en de zichtbare teksten waren doorspekt met (subtiele) humor.

Menukaart
De menukaart is evenmin standaard. Het is een geheel boekwerk met niet alleen het menu (zeer gericht op een bepaalde doelgroep), maar ook met pagina’s vol leuke foto’s en amusante verhalen. Het plaatje wordt compleet door de passende achtergrondmuziek en vriendelijk personeel.

Daar ik mijn mobiel niet aan de oplader had gelegd, kon ik zien dat dit eetcafé zeer consistent is in hetgeen men wil zijn. De look & feel van de website, Facebook en Instagram zijn geheel in lijn met het eetcafé.

De beloning uitte zicht in een stampvol etablissement. Ook zag ik later op social media dat dit één van de must sees (hot spots) is van de stad. Enige wat mij minder verraste waren de gasten zelf. ….voor 90 procent vrouwen. En voor de cynische lezers; er liepen voldoende mannen door de straat die in de gelegenheid waren om deze locatie te bezoeken. De ambiance, de menukaart, en alle details zoals hierboven omschreven maakt dat de ondernemer een bewuste keuze heeft gemaakt in zijn doelgroep.

Doelgroepkeuze
Waarom deze uitgebreide, gedetailleerde omschrijving? Dit alles heeft te maken met doelgroepkeuze en het consistent en tot in detail doorvertalen van de consequenties van die keuze. Van Instagram tot aankleding van het toilet en van menukeuze tot web lay-out. Keuze maken leidt vaak tot de vraag of je hiermee dan geen mensen (=omzet) afstoot en/of je hiermee tot een winstgevend businessmodel kunt komen. De wedervraag is in welke mate je denkt te kunnen overleven als je ‘net niet relevant’ bent voor iedereen. In een tijdperk dat de shopper (en/of gast) een overvloed aan keuze heeft, een zeer korte termijn geheugen kent en loyaal is tot aan zijn laatste bezoek. Shoppers switchen, of zullen gaan switchen zodra er een beter alternatief wordt aangeboden, of het nu om een speciaalzaak, supermarkt, horecazaak of zoiets als het boeken van een reis gaat.

Kijk om je heen, leer van de andere branches, en besef als je wilt overleven, je continue ‘echt’ relevant dient te zijn voor je gekozen doelgroep, zodat hij of zij bij enige (nieuwe)verleiding, minder snel zal weglopen. Dit betekent anno 2017 het in extremen consistent en in detail doorvoeren van de ‘retail P’s’, wil je de doelgroep ‘raken’. In het verlengde hiervan wordt dan vaak gesproken over het aanbieden van een ‘experience’. Dit betekent niet automatisch dat de fysieke locatie een speeltuin voor designers moet zijn. Absoluut niet. Dit hangt af van de positionering van de winkelformule en aard van de branche. Zo zijn shoppers van de Action zeer tevreden over hoe de winkel eruit ziet (daar komen ze ook niet voor, ze willen snel en overzichtelijk ‘treasure hunten’). Sterker nog, voor veel retailers is digitale vindbaarheid een veel belangrijker aandachtspunt. De meeste shoppers starten hier hun aankoopreis, en als je niet vindbaar bent kunnen ze ook niet genieten van de fysieke omgeving…of een leuke en lekkere menukaart.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: