www.Conspicuous.eu/actueelnieuws

Koppijn om wijn

In Levensmiddelenkrant on 14/03/2017 at 16:55

Het was op een namiddag in december 2016. Ik was bij een kennis op bezoek en tijdens het uitschenken van de rode wijn vertelde hij niet zonder enige trots dat deze ‘bio’- wijn het rapportcijfer ‘negen’ had gekregen.

Het kwartje was bij mij nog niet gevallen over de relevantie hiervan, dus ik kreeg nader uitleg. In november 2016 was De Grote Hamersma 2017 uitgekomen. Harold Hamersma, dé Nederlands bekendste wijnjournalist, of zoals ik later op zijn website las ‘de Johan Cruijff van de wijn’ (maar aardiger), ‘de Johannes van Dam van het druivennat’ (maar schrijft beter) en de ‘Youp van ’t Hek van de vinologen’ (maar nog grappiger).

Voorkeur
Alhoewel ik de bescheiden mening ben toegedaan dat er geen slechte wijn bestaat en dat de persoonlijke smaak en voorkeur bepaalt of je een wijn wel of niet lekker vindt, ging ik er toch even voor zitten. En warempel, dit was een lekker wijntje voor een goede prijs! Via de app Vivino nam ik een foto van het etiket zodat ik de naam van de wijn niet zou vergeten en voor herkenning als ik naar de supermarkt of slijter zou gaan.

Nieuwsgierigheid
Daarnaast had Harold mijn nieuwsgierigheid gewekt. Ik drink regelmatig een glas wijn, houd wel van variatie maar alleen als ik vooraf zeker weet dat de wijn mij smaakt. Zou die Harold nog meer aanbevelingen hebben en zou hij dezelfde smaak hebben als ik?

Bezoek
Een bezoek aan de supermarkt en slijter maakte mij niet wijzer. Dan maar internet op. Hier werd het me wel gemakkelijk gemaakt. Hamersma blijkt een ware autoriteit te zijn. Vele (web)winkels refereren naar de DGH en prijzen zo hun wijnen aan, ook de supermarkt welke ik bezocht had. Ideaal! Hiervan leerde ik dat er nog wat te winnen valt op het gebied van omni-channel communicatie, maar dat ter zijde.

Hopeloos
Ook de supermarkt waar ik mijn boodschappen doe bleek een aantal wijnen te hebben met het rapportcijfer 9 en 8,5 (voor minder ga ik natuurlijk niet). Nadat ik mijn lijstje had gemaakt liep ik vol goede moed terug naar de winkel en na wat speurwerk bleek dat al deze wijnen uitverkocht waren. We praten dan over december 2016. We zijn inmiddels vijf weken en vijf bezoeken verder. Waar ik DGH eerst als handig zag, staan de letters G nu voor Groot en de H voor Hoofdpijn of Hopeloos. Ook vandaag zag ik al op een afstand van het wijnschap dat de wijnen nog steeds out-of-stock waren en neig ik ernaar om het kaartje ‘binnenkort weer verkrijgbaar’ te verwijderen. Binnenkort betekent binnen afzienbare tijd, maar staat inmiddels voor mij als symbool voor ‘afzien’.

Koppijndossier
Als DGH door de retailer wordt gebruikt als autoriteit om wijnen aan te prijzen, als men al sinds november 2016 (en misschien al eerder) weet welke wijnen een hoog rapportcijfer hebben, dan is het toch een logisch gevolg dat deze wijnen meer verkocht gaan worden en dan anticipeer je hier toch op? En als de wijn niet meer verkrijgbaar blijkt te zijn vanwege de extra vraag, pak dan door en verwijder de kaartjes uit het schap. Ik besef dat ik geen doorsnee shopper ben, want welke idioot gaat nu vijf weken achter elkaar op zoek naar hetzelfde product? Gemiddeld doet de shopper nog twee pogingen om hierna over te stappen naar een alternatief. En dat is in dit geval extra jammer daar DGH niet alleen in verkoopkracht en shopperfunctie inboet, maar ook dat de shopper loyaal wordt aan “uw wijn”. Ervan uitgaande dat DGH lekkere wijnen aanprijst, ervan uitgaande dat de meeste wijnen exclusief verkrijgbaar zijn bij een retailer, zou je er toch alles aan moeten doen om ervoor te waken dat dit een koppijndossier wordt voor de shopper.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: