www.Conspicuous.eu/actueelnieuws

Shopperdoctor op bezoek in Den Haag

In Levensmiddelenkrant on 21/07/2016 at 17:15

Levensmiddelenkrant bezocht met ShopperDoctor Art Frickus nieuwe foodconcepten in hofstad Den Haag. Het Frites ateliers van Sergio Hermans, de pas geopende Hoogvliet aan de Theresiastraat en de eerste Anne&Max to go, werden door de ShopperDoctor onder de loep genomen…

1. Eerste Frites Atelier moet waken voor te hoge prijsstelling

DEN HAAG – Opnieuw zet een topkok de stap van Michelin-sterren naar premium fastfood. Sergio Herman kiest voor luxe frites in zijn Frites Atelier, waarvan de eerste in Den Haag van start is gegaan. De vormgeving is met hulp van Kamagurka en designer Piet Boon van topniveau, maar de prijsstelling is stevig.

frites_atelier_1-a900x525Clubmuziek schalt uit Bose-boxen de Venestraat in. Het eerste Frites Atelier van Sergio Herman en zijn team straalt in alles luxe uit. De fornuizen zijn in brons gegoten, de tappotten voor de sauzen zijn met de hand gedraaid en de servetten versierd door striptekenaar Kamagurka. Het menu, op een spiegel in gouden letters aangegeven, bestaat uit frites, waarbij peper-, truffel-, basilicum- en béarnaisesauzen horen, groentegerechten, salades en dranken, waaronder zelfgemaakte icetea en vruchtensap. Een bakje friet kost 3,50 euro, een saus 1,25 euro, de seizoensspecialpatat, met tomaat, parmezaanse kaas, limoen en basilicum 5,50 euro. De sterrenchef zegt zich te hebben laten inspireren door de klassieke Belgische fritescultuur en wil in nog vier grote steden Ateliers openen.

Nieuwigheid
Het Frites Atelier is met zorg en oog voor detail ingericht, ziet Frickus, wijzend op de menukaart op de spiegels, de tapzuilen voor sauzen, de kleding van de medewerkers en de kwaliteit van de servetjes. Het enige dissonante element is de presentatie van het assortiment frisdranken. Een gietijzeren ijsbak met wat flesjes erin op een te klein tafeltje. “Het staat nogal knullig en rommelig. Het lijkt net alsof men drank vergeten is op te nemen in het concept en op het laatste moment iets verzonnen heeft. Ik verwacht dat men binnenkort een passende oplossing heeft gevonden. Het atelier is tenslotte pas een week open”, zegt Art Frickus.

Opvallend is de gastvrouw links voor in de smalle frietzaak, die bestellingen opneemt en betalingen afhandelt. Bij de balie voor het frituureiland wordt de naam van de klant, die al betaald heeft, opgeroepen, in de stijl van Starbucks.

Rust
Het kersverse Frites Atelier trekt de nodige aandacht en dat betekent dat de zaak snel vol zit. Er is weinig ruimte om binnen te blijven staan en er zijn geen zitplaatsen. Dat roept bij de ShopperDoctor de vraag op of dit strookt met de verwachtingen van de klant. “De beleving is tot het moment van consumptie top, maar wetende dat je een behoorlijke prijs voor het product betaalt, kan ik mij voorstellen dat de mensen hiervan in alle rust willen genieten”, voegt Frickus toe.
2. Eerlijk verhaal Anne&Max verdient extra aandacht bij groei formule

DEN HAAG – Anne&Max debuteert in de hofstad een to go-spinoff van de huiskamers waar de formule gasten voorziet van ontbijt, lunch, koffie, zoveel mogelijk zelfgemaakt, gezond en verantwoord geproduceerd. Een eerlijk en sterk verhaal, waarbij de uitdaging is hoe dit het best te vertellen is aan de haastige stadsbewoner.

annemax_to_go_den_haag_buiten-a900x525Een hoekpand met grote open ramen en een niet aflatende stroom dagjesmensen, politici, Hagenezen en soms zelfs een stoet actievoerders voor de deur. De locatie waar Anne&Max haar eerste to go-winkel gestart is, past bij de organisatie, vertelt bedenker en oprichter Wobbe van Zoelen. De medio mei geopende winkel is de negende van de formule. De naam is een combinatie van de titel die Van Zoelen zijn businessplan gaf – Anne – en het welbekende Max Havelaar, waarmee hij wilde samenwerken. “Ik wil zoveel mogelijk producten kiezen die ofwel biologisch, bio-dynamisch of fairtrade zijn”, aldus de ondernemer in gesprek met de ShopperDoctor. “Dat past bij onze uitgangspunten: open, eerlijk, zorgzaam, respectvol, betrokken. Klanten moeten zich hier thuis voe-len, zo hoort dat in een huiskamer.”

Storytelling
Gezond eten en drinken aanbieden hoort hier ook bij, zegt Van Zoelen, die zoveel mogelijk gerechten en producten zelf laat maken. Er is daarom ook bewust gekozen om niet samen te werken met Thuisbezorgd, dat veel snacks en fastfood rondbrengt, maar met Foodora en Deliveroo.

Lastig
Anne&Max vertelt een eerlijk verhaal waarvan niet wordt afgeweken, merkt Frickus. Storytelling over deze uitgangspunten en de duurzame achtergrond van het aanbod is wel lastiger in een to go-omgeving, weet de ShopperDoctor. Van Zoelen is zich hier bewust van. “We kiezen daarom eerder voor online en onze medewerkers die het verhaal vertellen aan de gast.”

Treinstations
Op termijn wil Van Zoelen zijn concept, dat al actief is in Amsterdam, Alkmaar, Arnhem, Haarlem, Leiden en Utrecht, naar meer grote steden, treinstations en ook Schiphol brengen. Die groei levert schaalgrootte op die helpt om leveranciers mee te krijgen in de verantwoorde vraag van Anne&Max. Frickus merkt op dat bij expansie en de inzet van franchisers het extra aandacht verdient om een gepassioneerd verhaal als dat van Van Zoelen, over te brengen naar anderen. Ook is het voor een formule als Anne&Max belangrijk om te blijven zoeken naar onderscheid in een markt waar bio-en verantwoorde concepten als paddenstoelen uit de grond schieten, weet de ShopperDoctor.
3. Hoogvliet speelt handig op gunfactor buurtklant in met local heroes

DEN HAAG – Hoogvliet laat aan de Theresiastraat haar Versmarktformat en supermarktformule in elkaar overvloeien en herstelt daarbij een monumentaal pand in zijn waarde. Local heroes in het schap en ruimte voor ondernemerschap versterken de binding met de wijk. Kansen liggen er volgens de ShopperDoctor nog in meer horecabeleving en de nadruk op kwaliteit in vers.

hoogvliet_theresiastraat_4-a900x525(1)Glas-in-loodramen in een supermarkt zie je niet vaak. De eind april geopende Hoogvliet-vestiging aan de Haagse Theresiastraat, in de wijk Bezuidenhout, valt niet alleen op door de versmelting van bereidingskeuken en supermarkt, maar zonder meer ook door het pand. Winkelmanager John de Roos kreeg van een buurtbewoner een foto van hoe de garage er lang geleden uitzag. Klanten laten hem regelmatig weten blij te zijn met de renovatie die Hoogvliet doorvoerde in het gebouw. Tevens heeft de winkel bewust een aantal local heroes prominent in het schap opgenomen, zoals het in Den Haag bekende Kompaan-biermerk en een ‘Haagse kakker’-krentenbrood van een bakker even verder op in de straat. Rekening houden met de middenstand doet De Roos ook. In samenspraak met de moederorganisatie zijn er in de winkel geen boeketten bloemen te koop om rekening te houden met de bloemist en buurman. Dat betekent lokale acceptatie met als gevolg een hogere gunfactor, aldus Frickus.

Terrassen
Een element dat direct opvalt in de winkel aan de Theresiastraat, is het terras. Aan beide weerszijden van de winkelvloer, direct bij de ingang, leiden trappen naar twee terrassen met uitzicht op de supermarkt en de centrale bereidingskeuken, vanwaar klanten verse pizza’s, broodjes, sappen, sushi en meer kunnen bestellen om boven op te eten en te drinken. Naast de tafeltjes is een koffieautomaat te vinden en is gekoeld gebak te koop.

Horecabeleving
De marges op convenience zijn bijzonder interessant, zegt Frickus, die daarom aanraadt om de uitstraling van de terrassen meer aan te laten sluiten op de kwaliteit- en versuitstraling van de keuken en winkel beneden en de doelgroep (veelal bovenmodaal inkomen). De servetten, menukaartjes, kinderzitjes en McDonald’s-achtige vuilnisbakken voor de pizzadozen die gretig gebruikt worden, zijn slimme toevoegingen van de winkelmanager, en spelen in op wat de klant verwacht, vindt Frickus. Meer horecabeleving op de terrassen zou dit volgens de Shopper Doctor ook doen. Hij vraagt zich af of er niet te veel nadruk op prijs wordt gelegd, kijkend naar de kwaliteitsaspecten van deze winkel, het aanbod, en type klant. Zo wordt het unieke beeld van de vlammende pizza-oven in de keuken bij binnenkomst aan het zicht onttrokken door actiekoelingen en -signing. Het winkelconcept en de bovenmodale buurt met veel een-en tweepersoonshuishoudens zouden het mogelijk moeten maken om de klant en gast te helpen met een betere eetkeuze, waarvoor deze best meer geld over kan hebben, verwacht Frickus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: