www.Conspicuous.eu/actueelnieuws

Vervaag met scherpte

In Out-of-home on 28/06/2016 at 17:17

Blurring is hot. Van inspiratietours naar ‘places to be’, keynotes op congressen tot de vele artikelen in de vakmedia, je ontkomt er niet aan. En ook al zou je niet binnen de branche werkzaam zijn, dan kom je het wel op straat tegen.

Terecht, want het combineren van diverse functies (retail, horeca, cultuur en dienstverlening) binnen 4 muren blijkt op dit moment goed in te spelen op de wensen en behoefte van de shopper. Maar ook voor blurring geldt geen 100 procent garantie op succes.

Sterven
Ze schieten als paddenstoelen uit de grond. De ene combinatie nog verrassender dan de ander. Een versbelegd broodje en oud biertje in een kledingwinkel, bloemen met een gebakje erbij, schoenen shoppen terwijl je haar geknipt wordt, een auto leasen terwijl je boodschappen doet, lunchen en je laten masseren, tanken en een zonnebankje pakken of al kijkend naar een kunstwerk een Hollands kaasje, al dan niet met drankje, oppeuzelen. Alles lijkt te kunnen, the sky (of blur) is the limit. Maar u en ik weten ook dat vele initiatieven een stille dood sterven.

kleding_en_bar


Lost
Blurring beperkt zich allang niet meer tot foodkanalen alleen. Door het veranderende shopper- en consumentengedrag vervaagt werkelijk alles. En daar hebben we het best lastig mee. We blijven in hokjes denken, genoodzaakt omdat we deze vervaging nog niet kunnen behappen en met name nog niet kunnen meten. We zouden werkelijk ‘lost’ zijn.

Speelveld
Marktaandelen zoals we die nu berekenen boeten in aan validiteit. Stel dat we echt zouden weten waar onze producten gekocht of geconsumeerd zouden worden, wat zou dan het marktaandeel zijn van een AH? Stel dat we het marktaandeel berekenen op basis van aankoop- en beslisgedrag van de shopper, denkend vanuit oplossingen en momenten? Wat is dan het marktaandeel van bijvoorbeeld een Jumbo, McDonald’s, Shell of Sodexo binnen lunch? En vervolgens, wat is het aandeel Coca-Cola, Red Bull en melk hier binnen? Het speelveld van de shopper is allang veranderd en inzicht hierin zal het gehele spel doen veranderen.

Nieuwe kijk
Laten we eerlijk zijn, we weten allang dat branches en categorieën sinds de vorige eeuw aan het vervagen zijn. Laat ik maar zwijgen over het volledig gefragmenteerde medialandschap dat ingezet moet worden om de shopper überhaupt nog te bereiken en te beïnvloeden. Want ook dat is volledig ‘geblurd’. We beseffen maar al te goed dat een nieuwe kijk met aangepaste businessmodellen noodzakelijk is om duurzaam succesvol te zijn en te blijven. Maar waar te beginnen?

Hyperrelevant
Het antwoord is eigenlijk even simpel als uitdagend. Wees hyperrelevant voor de doelgroepshopper door hem centraal te stellen in alles wat je doet en ontwikkelt. Pas de inzet van technologie, creativiteit, diensten en producten aan wat jouw doelgroep doet, wil en waar die behoefte aan heeft. Denk niet in silo’s als above en below the line, on- en offline, sales of marketingdisciplines en besef dat je altijd ‘AAN’ moet zijn als jouw doelgroep hierom vraagt, ongeacht tijd en locatie. Juist door de vervaging dien je als bedrijf, ondernemer, superscherp te zijn in je keuze wat te doen, wil je relevant blijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: