www.Conspicuous.eu/actueelnieuws

Immobilisme

In Levensmiddelenkrant on 23/10/2015 at 16:44

Het einde van starheid is nabij. Misschien heeft u momenteel kopzorgen over het aankomende Sinterklaasfeest en of u uw winkel nu wel of niet moet aankleden met Pieten. Een ding weet u zeker: of u uw winkel nu aankleedt met zwarte, witte, gekleurde of ‘wat dan ook’ Pieten, u zult het nooit (meer) goed doen voor iedereen.

Maar als dit nu is wat u bezighoudt, dan verkeert u klaarblijkelijk in een zeer riante positie. Uw winkel draait als een dolle en de stroom klanten neemt toe met een groei- ende kassa-aanslag per bezoek.

Mij viel de afgelopen weken een aantal berichten op in de media met betrekking tot retail. Berichten die op zich niet nieuw zijn, maar wel steeds inzichtelijker maken dat er grote veranderingen op stapel staan; gedreven door het veranderende retaillandschap, de veranderingen in onze samenleving, technologische ontwikkelingen en bovenal het shoppergedrag.

Sanering-winkelsUit alle berichten blijkt dat de sanering van winkels nog lang niet voorbij is. De kaalslag in plaatsen tot 10.000 inwoners is het grootst. Misschien dat er nog een supermarkt blijft bestaan, maar dan houdt het op. Maar ook in kernen tot 40.000 inwoners zal het aantal winkels verder gaan afnemen. Dit ondanks de verwachting dat de huren omlaag zullen gaan en dat het consumentenvertrouwen en de uitgaven toenemen. Als je alle opgesomde redenen leest en plat slaat zou je de oorzaak mijns inziens terug kunnen brengen tot één woord: immobilisme.

Oftewel, een hoge mate van starheid in huidige businessmodellen, starheid in denk- en handelswijze van belangrijke stakeholders als overheid, bankwereld, vastgoedorganisaties, retailers, leveranciers en ja, ook van de ondernemers zelf.

Toch zien we beweging. Nadat leveranciers de afgelopen veertig jaar het kaas van hun brood hebben laten eten en lijdzaam toe hebben moeten zien hoe de macht naar de retailer is verschoven, ervaren de retailers dit nu zelf ook. De macht ligt inmiddels bij de shopper. Hierdoor is er een nieuwe wereld ontstaan, een wereld die we nog niet kennen, een wereld die opnieuw ontdekt moet worden. De contouren worden steeds duidelijker en je ziet dat er een nieuw spel ontstaat.

Deze week las ik een interessant artikel over de elektronicabranche, een branche die vooroploopt wat betreft de digitale shopper en die zomaar ook van toepassing zou kunnen zijn op de levensmiddelenbranche. Door de sanering van het aantal winkels, het verdwijnen van de kleinere ketens en zelfstandigen zien leveranciers hun afzetkanalen afnemen. Tel hierbij op de te grote dominantie van een paar spelers en leveranciers gaan actief op zoek naar nieuwe mogelijkheden. In dit geval lijkt het erop dat leveranciers een ondernemer gaan helpen met het opbouwen van een nieuw imperium. Of dit de juiste koers is zal de toekomst uitwijzen. Belangrijker is het signaal dat hiermee wordt afgegeven door leveranciers. Een nieuwe wereld betekent nieuwe spelregels. En het zou zo maar kunnen dat de zelfstandige ondernemer herontdekt gaat worden door de leverancier. Dus mocht u een zelfstandige ondernemer zijn, ga dan niet de traditionele ‘moeilijke’ ondernemer uithangen. Omarm de mogelijkhe- den en denk in termen van kansen. En voor de leveranciers: leer van het verleden en denk niet vanuit jezelf, maar vanuit de shopper. Ik voorspel dan een geweldige samenwerking met een evenredig resultaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: