www.Conspicuous.eu/actueelnieuws

ShopperTalk: Geloof!

In Levensmiddelenkrant on 19/03/2015 at 18:48

Stel, je bedrijf bestaat tien jaar, heet Youtube, heeft maandelijks een miljard bezoekers en ziet de omzet met een derde stijgen van 3 naar 4 miljard het afgelopen jaar. Desondanks maak je geen winst. Of je retailformule bestaat twintig jaar, heet Amazon, en je omzet groeit met 20 procent tot bijna 79 miljard euro. Maar je draait nog altijd verlies. Kan dat in de fysieke wereld?

shopper_talkWant stel je voor dat Youtube en Amazon nu ineens RTL en Albert Heijn zouden heten. Hadden ze dan überhaupt nog bestaan? Hadden ze dan net zo veel lof gekregen als Youtube en Amazon nu? Hadden de investeerders na tien of twintig jaar nog steeds genoegen genomen met dergelijke verliescijfers? Ik denk het niet. In de traditionele media en fysieke wereld krijg je namelijk niet de tijd meer om iets te bouwen. Als de kijkcijfers van een programma vier weken op rij tegenvallen, gaat de stekker eruit. Als er twee weken minder winkelomzet wordt gedraaid, breekt er paniek uit. Een productintroductie in food moet zich binnen 16 weken bewijzen, anders wordt het waarschijnlijk gesaneerd.

Waarom kan de digitale ‘nieuwe’ wereld zich dan wél een langere adem met rode cijfers permitteren? Het magische woord is volgens mij ‘geloof’. De digitale wereld heeft zich na de internet bubble knap hersteld. Met story telling en inspirerende ceo’s die veel mensen weten aan te spreken en daarbij als geen ander kunnen inspelen op de shopper- en consumentenwensen.

Hoe schril het contrast met de fysieke supermarktwereld. De afgelopen decennia is de magie verdwenen uit de winkel. Het had geen inspirerend verhaal. De gevestigde orde had alleen oog voor elkaar. Ofwel vechtend over marges, ofwel met de calculator in de hand per minuut de ‘prijsafstanden’ in de gaten houden. Door deze naar binnen gerichte visie heeft de branche het ‘echte’ contact met de shopper verloren met als gevolg dat er ruimte is gecreëerd voor nieuwe spelers zoals Amazon, die wel een verhaal en een standvastige langetermijnvisie hebben.

Ik sprak een Chinese retailer die aangaf dat in enkele regio’s in China de winkelstraat in sneltreinvaart aan het verpauperen is. Men heeft de strijd tegen het internetshoppen opgegeven en investeert niet meer. Gevolg: een nog verdere versnelling van digitale aankopen. In Nederland is het echter nog niet te laat. De supermarkt is nog lang niet dood en nog altijd verantwoordelijk voor 95 procent van de omzet. Maar ga nu echt samenwerken en ga gezamenlijk een inspirerend verhaal vertellen! Breng het geloof over en je zult zien dat je volgers krijgt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: