www.Conspicuous.eu/actueelnieuws

Dagdagelijkse shopper steeds lastiger te vangen

In Levensmiddelenkrant on 27/11/2014 at 19:11

“Ik doe dagelijks boodschappen, omdat ik graag een praatje maak.” “Ik doe dagelijks boodschappen, want wie weet kom ik wel een leuk persoon tegen.” “Ik doe dagelijks boodschappen, omdat ik dan meer controle heb over mijn geld.” “Ik doe dagelijks boodschappen, omdat ik vandaag pas weet waar ik vanavond trek in heb.” Zomaar enkele statements van respectievelijk een senior, generatie x, generatie y en generatie z.

Afbeelding

Dat de dagelijkse boodschappentrip in belangrijkheid toeneemt, dat weten we. Een trip die zich kenmerkt door een korte ‘shopper journey’ van het moment van plannen tot shoppen en consumeren. Dat de shopper uit steeds meer mogelijkheden kan kiezen om hier invulling aan te geven, mag ook bekend te zijn. Dankzij de toenemende bezorg- en afhaalmogelijkheden is de rol van de supermarkt geen blijvende vanzelfsprekendheid.

Hoe gaan we hier als ‘industrie’ mee om? Shoppingtrips worden op vele manieren gesegmenteerd. De meest gehanteerde shoppingtripsegmentaties zijn gebaseerd op de variabelen tijd en waarde. Op basis van de dagen dat er boodschappen worden gedaan, delen we de trips in op doordeweeks en weekendtrip. We kijken naar het aantal items in het mandje en noemen het dan grote en kleine shoppingtrips. Soms kijken we naar de reden van het bezoek; is er een feestje of moeten de voorraden weer aangevuld? Dat er gesegmenteerd wordt is prima. Liever een minder goede segmentatie dan geen segmentatie. Maar wat wordt er in de praktijk nu daadwerkelijk mee gedaan, dus hoe zichtbaar is dit voor de shopper? En in welke mate zijn er ‘hulpmiddelen’ ontwikkeld per doelgroepshopper vanaf het moment dat hij of zij de maaltijd gaat plannen?

Ik denk dat u zelf het antwoord op deze vragen kunt geven: niets tot zeer weinig. In de planningfase proberen we via massamedia de shopper te verleiden met veelal volume- en prijspromoties. Voor de dagelijkse shopper is dit niet of nauwelijks relevant; hij is NU op zoek naar een maaltijd, en morgen zoekt hij of zij weer naar een nieuwe oplossing. Websupers zijn voor de dagelijkse boodschapper nog niet relevant, want deze zijn niet alleen onleesbaar op zijn mobiel, ook bieden ze geen oplossing voor het acute probleem ‘wat eet ik vanavond?’ Socialmedia platforms zouden kunnen, maar deze zijn nog niet dusdanig ingericht om de shopper real time te helpen.

Van-shoppers-naar-kopersWe zullen ons echt meer moeten gaan verdiepen in de wensen, behoeften, ja zelfs onderliggende levenshouding, willen we de dagelijkse shopper überhaupt kunnen helpen met het plannen van zijn dagelijkse boodschappen. Gelukkig is dit allemaal mogelijk. Het antwoord bestaat uit zes letters; MOBIEL. De smartphone zal de reddende engel zijn voor de retailer om het hart en de portemonnee van deze shopper te winnen. Door een gebruiksvriendelijke app te ontwikkelen waarbij de shopper zijn wensen en behoeften zelf kan bepalen (smaakvoorkeur, budget, variatie vlees/vis/groenten, allergie etc) zal de retailer in staat zijn om de dagelijkse shopper, mede op basis van zijn aankopen uit het verleden, maaltijdsuggesties voor te leggen. Kortom, op het werk of onderweg kan de shopper zijn maaltijd zelf samenstellen. Dat hij vervolgens dankzij beacontechnologie snel door de winkel wordt geleid én via zijn mobiel direct kan afrekenen is mooi meegenomen. En wie weet komt hij nog een leuk persoon tegen ook!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: