www.Conspicuous.eu/actueelnieuws

Supermarkt, los probleem van de oudere klant op

In Levensmiddelenkrant on 20/11/2014 at 19:07

ZEVENBERGEN – Een oudere dame stond bij de versgesneden vleeswaren te kijken.
 Ze pakte een verpakking op, keek er goed naar en legde het weer terug. Teleurgesteld liep ze vervolgens naar het koelmeubel met voorverpakte vleeswaren. Ik liep naar de vrouw toe en vroeg haar waarnaar ze op zoek was. “Meneer, ik zoek naar een éénpersoons verpakking van 100 gram. Ik eet een stuk minder dan vroeger. Bij de aanbiedingen hoef ik niet te kijken, want dat zijn alleen maar grote verpakkingen. En die hoef ik niet omdat ik niet alle dagen hetzelfde wil eten en ik dagelijks gezellig mijn boodschappen doe. Daarnaast heb ik geen ruimte in mijn koelkast.” Welkom in de wereld van de senior-supermarktklant.

ShopperDoctor-1Het probleem van de senior-shopper gaat uiteraard verder dan de grootte van verpakkingen. In winkelaankleding, service, assortiment en promoties komen de senioren er bekaaid van af. Opvallend, omdat we weten dat deze groep niet alleen groter wordt, maar ook de meest welvarende is van Nederland. De oudere consumeert echter totaal anders dan gezinnen met kinderen en omdat de supermarkt hier niet of onvoldoende op inspeelt laat deze hier een enorme kans liggen.

Drastisch
Zonder op de stoel van de ‘doctor’ te gaan zitten, zal ik in het kort de vervelende effecten opsommen die het ouder worden heeft op het consumeren van voedsel. Zintuigen als geur en smaak nemen af. Senioren kunnen minder goed zien wat er op het bord ligt en men heeft moeite met het kauwen van voedsel, veroorzaakt door terugtrekkend tandvlees en een verminderde speekselproductie. Dit alles lijdt tot een afname van de sensatie die een jonger mens ondervindt bij het nuttigen van een maaltijd en zorgt ervoor dat het persoonlijk verlangen naar voedsel ook drastisch verminderd wordt. Het smaakt minder, ziet er minder goed uit en het is een crime om het op te eten. Nagenoeg alles is op te lossen. Gebruik van specerijen die iets scherper zijn, visuele prikkels – fellere kleuren in maaltijdsuggesties – en zachter, makkelijk te kauwen voedsel kunnen het eten van een gerecht voor senioren weer tot een genot maken.

Meer vlees
Recent onderzoek uit Engeland wijst uit dat ouderen gezonde voeding eten om gezond en scherp te blijven. Oudere mannen willen daarnaast ook fit blijven. Wil je in conditie zijn, dan spelen eiwitten een belangrijke rol. Een Canadese universiteit heeft onderzocht dat ouderen 170 gram vlees nodig hebben om hun spiermassa op peil te houden. Het huidige voedingsadvies is 100 tot 120 gram! Kortom, volop kansen in deze versgroep. In hun nieuwe tv-programma ‘Geer & Goor: waarheen, waarvoor?’ zet dit jolige duo vergrijzing op de kaart in Nederland. Nu moeten de supermarkten nog om!

Van-Shoppers-naar-kopers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: