www.Conspicuous.eu/actueelnieuws

Met Kerstmis kan het klaarblijkelijk allemaal wel!

In Levensmiddelenkrant on 10/01/2013 at 13:00

U, de supermarktondernemer, heeft de komende dagen totaal geen tijd om deze column te lezen. Dus als u dit leest, is het waarschijnlijk 2013 en heeft u een fantastische jaarwisseling achter de rug. De verwachting is dat de supermarkten de laatste twee weken van het jaar een omzet tegemoet kunnen zien van rond de 1,5 miljard euro; een plus van vijf procent ten opzichte van het jaar ervoor. Gefeliciteerd! Het kan dus wel! Ik wil het woord niet in mijn mond nemen, maar 2012 stond in het teken van slecht nieuws. Dit werd nog versterkt door de onophoudelijke onderzoeks- en publicatiedrang van de media die er schijnbaar van genieten om de mensen nog somberder te maken. En dan net op de valreep dit geweldige nieuws. De mensen omarmen een feest als kerst, willen juist in deze tijden genieten van deze gezellige momenten.

Kerstmis

Depri-shopper

Het kan dus wel! Retailers en fabrikanten hebben al dan niet gezamenlijk alles uit de kast gehaald en zijn in staat om de depri-shopper tot een kerstshopper om te turnen; een shopper die bereid is extra zijn portemonnee te trekken voor nieuwe en luxere producten.

Het kan dus wel! We gaan met z’n allen lekker aan tafel zitten. Een tafel die er feestelijk uitziet, een tafel vol met eten en drinken… Nee sorry, een tafel vol met verhalen. Op veel tafels zullen producten staan die niet iedereen kent. Er zullen vragen over gesteld gaan worden. De tablet of mobiele telefoon wordt geraadpleegd om de herkomst te achterhalen. De koper pakt de verpakking erbij die hij stiekem klaar had liggen en geniet van dit moment, want dat was precies wat hij of zij wilde bereiken: de gasten verrassen en zorgen dat het kerstdiner iets wordt waarover men gaat praten.
Het kan dus wel! U, als ondernemer, retailer en fabrikant heeft van iets basaals als eten iets moois weten te creëren rond een mix van tradities die kerst heet. U wordt hiervoor ook nog eens gewaardeerd met een hogere omzet.

Experiment

Het kan dus wel! En de overige 50 weken van het jaar dan? Natuurlijk, tijdens Pasen en Pinksteren wordt er ook aardig uitgepakt, maar dan nog houden we 48 weken over. Waarom gaan we van deze weken ook 3-momentengeen feestje van maken? Juist omdat de voorspellingen van 2013 niet rooskleurig zijn, wil de consument genieten van het leven, genieten van momenten. Eten en drinken kunnen hierbij een grote rol spelen. En dat dit kan, bewijst de kerst maar weer eens. Dan is het een feest om naar de supermarkt te gaan. 2013 wordt het jaar van het experiment. We hebben met z’n allen inmiddels aanvaard in wat voor periode we zitten en weten dat het de komende jaren niet zal veranderen. De tijd van klagen is voorbij en onder het motto ‘als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg’ verwacht ik juist nú dat de echte ondernemers zullen opstaan.

Twaalf feestjes

Kerst is een moment van bezinning, dus mocht u deze column tijdens de kerstdagen lezen dan heeft u waarschijnlijk even een moment voor uzelf. Kerst, een verzameling van feesten en tradities. In de oudheid werd rond de kortste dag van het jaar twaalf dagen lang gefeest waarbij het boze werd verjaagd en het licht werd begroet. Een feest van dankbaarheid voor wat was geweest met de hoop voor wat nog komen ging. Ik daag u uit om uw shoppers in 2013 van twaalf feestjes te voorzien. Tot slot: mijn verhaal tijdens het kerstdiner zal bestaan uit versteende kristallen van zout van 260.000.000 jaar oud! Mijn gasten mogen het zelf raspen om hun eten op smaak te brengen terwijl ik dit fantastische verhaal vertel. Ik wens u een gezond, succesvol en bovenal een shopperverleidelijk 2013 toe!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: