www.Conspicuous.eu/actueelnieuws

De kleine lettertjes…

In Careality on 20/12/2010 at 10:17

Verschenen in Carereality 37, 2010

De winkelvloer wordt steeds vaker gezien als ‘the first moment of truth’. Retailers en leveranciers beseffen dat kennis en focus over het koop- en beslisbedrag van de shopper op en rond de winkelvloer een cruciale bijdrage levert tot groei in omzet en loyaliteit. Maar wat drijft klanten bij een aankoop? En hoe dit te beïnvloeden? Art Frickus geeft inzicht.

“Zeg schat, heb jij je leesbril bij?”, vraagt de vrouw aan haar man. “Nee, waarom heb ik mijn leesbril nodig bij het boodschappen doen”, antwoordt de man in kwestie verongelijkt. De vrouw pakt het product op, tuurt ernaar, knijpt haar ogen samen, loopt richting de uitgang voor meer lichtval op de verpakking. Dan zet ze teleurgesteld het product terug op de plank: “Ik kan het niet lezen, wat een kleine lettertjes!”

De vrouw was midden 40, dus zo oud nog niet. Ikzelf ben volgens de laatste oogmeting nog steeds gezegend met een scherpe blik. Maar toen ik de letters op de verpakking probeerde te lezen…. waren ze onleesbaar. Wat een enorme kosten die de producent heeft gemaakt: de marketeer buigt zich over de juiste tekst, de verpakkingsdeskundige moet het op de verpakking zetten, vele vergaderingen hierover. Het bedrijf had zich veel geld en moeite bespaard door gewoon een aantal lijntjes te trekken…. het had hetzelfde effect gesorteerd. Nederland vergrijst; anno 2010 is al meer dan 50% van onze bevolking ouder dan 40 jaar en dit percentage blijft verder stijgen. Wat betekent dit voor de drogisterijbranche? Natuurlijk… gouden bergen, the sky is the limit en de toekomst lacht ons toe. Hoe ouder de bevolking des te meer behoefte aan (zelf )zorgmedicijnen en verzorgingsproducten, want ‘ouderen’ besteden meer aandacht aan hun lichaam en geest. Maar ze hebben ook behoefte aan service en begrijpelijke informatieoverdracht.

Het simpele feit dat bij het ouder worden je ogen achteruit gaan, is een van de meest onderschatte aankoopbarrières. Natuurlijk dragen veel mensen een bril en/of lenzen maar dit lost lang niet alles op. Weet u dat 10% van de bevolking eigenlijk een bril nodig heeft zonder dit te beseffen? Al in 1999 schreef winkelantropoloog Paco Underhill in zijn boek “Why we buy” dat lettertype Arial 13 het kleinste lettertype op een verpakking diende te zijn, wilde je niet op voorhand al één van de grootste en financieel daadkrachtigste doelgroep uitsluiten. Daarnaast speelt contrast een grote rol bij herkenbaarheid en leesbaarheid van tekst: een ouder iemand heeft tot wel 25% minder lichtinval in zijn ogen en kan daardoor minder goed de producten, laat staan de teksten, onderscheiden. In Japan houdt men meer rekening met de vergrijzing. Verpakkingsonderzoeken en producten worden getest met inachtneming van de oudere shopper. Ik denk niet dat de fabrikant nu direct zijn verpakking zal aanpassen. Want dit is al tientallen jaren bekend – en de letters worden alleen maar kleiner.

Maar de ondernemer kan zijn shopper helpen door vergrootglazen aan de schappen te hangen. Enkele jaren geleden al waargenomen in het buitenland en afgelopen week voor het eerst ook in mijn dorp gezien. Niet alleen handig voor de shopper, ze kunnen tevens voorzien worden van de aanbieding van de week of andere uiting: een nieuwe instore-marketingtool! Kijk daarnaast eens naar uw verlichting. Zet uw producten letterlijk in de schijnwerpers, dit komt uw omzet ten goede!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: