www.Conspicuous.eu/actueelnieuws

Japan: trendsettend, ook in drug

In Careality on 23/08/2010 at 11:05

Verschenen in Carealit

Wie wil weten welke trends de wereld van morgen zullen bepalen, kan het beste eens in het vliegtuig stappen en naar Japan reizen. Art Frickus, eigenaar van Conspicuous en columnist in Careality, voegde de daad bij het woord.

Deze diashow vereist JavaScript.


De overheid stimuleert het gebruik van zelfzorg

Japan is niet alleen het land van de rijzende zon. De eilandengroep wordt in toenemende mate door experts erkend als een bakermat van trends. Niet alleen op het gebied van (mobiele) technologie, maar ook in food trends is het toonaangevend. De Japanse bevolking loopt snel warm voor innovaties (de Japanner scoort het hoogst als het gaat om het actief zoeken en kopen van nieuwe producten) wat tot gevolg heeft dat veel bedrijven Japan als ideale testmarkt zien. Kortom, een bezoek aan Japan staat garant voor nieuwe indrukken, producten, trends en inspiratie.

Wat Japan voor de drogisterij branche nog interessanter maakt is het feit dat het ook “trendsetter” is voor de oprukkende seniorensamenleving. Nergens ter wereld voltrekt de vergrijzing zich namelijk sneller dan in dit land. Nu al is ruim één op de vijf Japanners ouder dan 65 jaar. Ter vergelijking: 15 procent van de Nederlanders is momenteel 65-plus. In 2030 ligt het percentage 65-plussers boven de 30 procent. Nederland zal rond 2040 zijn top bereiken met 25 procent 65-plussers. De drogisterijbranche zou als geen ander kunnen profiteren van deze ontwikkelen.Enerzijds vanwege de toenemende vraag naar zorgproducten en anderzijds omdat de nieuwe “oudere” zo lang mogelijk jong wil blijven en steeds meer geld zal spenderen aan gezondheid- en schoonheidsgerelateerde producten en oplossingen.

Stimulans
Bijna wekelijks wordt er in Nederland aandacht besteedt aan de toenemende kosten in de gezondheidszorg. Vergrijzing wordt veelal als één van de hoofdoorzaken genoemd. De oplossing wordt nu vaak in bezuinigingen gezocht. De Japanse overheid heeft enkele jaren geleden ingezien dat er iets moest gaan gebeuren om de stijgende

kosten binnen de perken te houden en heeft het beleid ten aanzien van de gezondheidszorg omgegooid. Daar waar ze eerst de Japanner ‘ontzorgde’, probeert ze nu de verantwoordelijkheid bij de Japanner zelf te leggen. Hiervoor heeft ze de samenwerking opgezocht met de overkoepelende drogisterij organisatie in Japan: de Japan Association of Chain Drug Stores (JACDS) Te samen werkt men actief om het gedrag van de Japanner te veranderen. Men stimuleert het gebruik van functionele voeding en zelfzorgmedicijnen om de gezondheidskosten te drukken.

Japan Drugstore Show
Reden te over om naar Tokyo af te reizen om de tiende Japan Drugstore show, een beurs die mede door de Japan Association of Chain Drug Stores (JACDS) en het Ministerie van Volksgezondheid, Arbeid en Welzijn wordt georganiseerd te bezoeken en te kijken wat de laatste ontwikkelingen en trends zijn.

De beurs trekt gemiddeld 120.000 bezoekers en bestaat uit vijf grote hallen en 1.200 stands. Al snel is zichtbaar dat de Japan Association of Chain Drug Stores (JACDS) een actieve en centrale rol speelt binnen de Japanse drogisterijbranche. Werd er vorig jaar een optimale winkelinrichting tentoongesteld; dit jaar kon de ondernemer zijn kennis ophalen op het gebied van bijvoorbeeld personeelswerving, wetgeving, logistiek, boekhouding en category management. De (startende) ondernemer kon ter plekke vragen stellen en afspraken maken voor een consult op locatie. Professionalisering van de branche staat voorop. De branche moet vertrouwen wekken, niet alleen op het gebied van advisering maar ook qua uitstraling van de winkel.

Niche als massa
De individualisering en toenemende wensen van de consument heeft tot gevolg dat de afstemming van producten op een specifieke doelgroep essentieel is om te overleven. Niche is de nieuwe massa. (mass customization) Naast de zogenaamde lifestyle segmentatie zie je veel aandacht voor verschillende leeftijdsgroepen. Op de Japanse beurs is uiteraard volop aandacht voor de senior. Zo vindt je de laatste modellen in seniorenluiers (een grote markt in Japan) en de nieuwste smaken in seniorenvoeding (verpakkingen lijken niet alleen veel op babyvoeding, het eet ook net zo lekker weg als babyvoeding) Daarnaast wordt er ingespeeld op de ongemakken bij het ouder worden. De introductie van speciale tandpasta (en tandenborstels) voor senioren om de teruglopende slijmproductie in de mond te compenseren is er één van. Voor de joggende senior is er een speciaal energie drankje op de markt omdat de vochthuishouding en transpiratie verandert naar mate je ouder wordt.

Mannen en verzorging is niets nieuws. Deze trend is duidelijk terug te vinden op de beurs. Het aanbod in mannelijke cosmetica producten is groot, van skin care producten tot haarkleurspoelingen. Dat de man zich niet meer schaamt om af te vallen blijkt wel uit de vele afslankproducten die aangeboden worden. Daarnaast zie je veel producten zich richten op de mannelijke teenager, een kans voor de drogisterij branche daar deze doelgroep de weg naar de drogisterij nog niet echt heeft gevonden.

Nutricosmetics
Het aanbod van voedingsmiddelen en drankjes dat claimt de uiterlijke schoonheid te bevorderen is overweldigend. De zogenaamde beauty food trend zie je nu ook ontstaan in een categorie als tandpasta. Als poetsend krijg je een mooiere huid! Daarnaast wordt er ruim aandacht gegeven aan functional foods. Men richt zich met name op huid maar ook op haar en nagels. Op de beurs is een overvloed aan nieuwe producten met collageen (goed voor de huid) als ingrediënt. Producten met collageen is op zich niet nieuw maar het heeft inmiddels een dusdanige duidelijke claim weten te leggen op “mooie huid” dat het gezien wordt als een zelfstandige categorie. Het land heeft voor functional foods een zeer streng, door de overheid gecontroleerde regeling voor claims op gezondheid en voedingsmiddelen (FOSHU).

FOSHU staat voor Foods for Specialized Health Use. Bedrijven die hun producten willen voorzien van dit logo moeten een proces doorlopen van een jaar waarin wordt onderzocht of de claim bewezen kan worden. Het grote voordeel van het logo op de verpakking is dat de Japanner het logo (h)erkend en het product vertrouwt. Het is echter geen must en je ziet dan ook veel producten met claims die bij ons westerlingen de wenkbrauwen doen optrekken zoals een drankje dat helpt tegen vermoeide benen of een drankje waarvan je grotere borsten krijgt.

Aan de andere kant, de wetenschap staat niet stil dus waarom zou dit niet mogelijk zijn? Je kan hier op twee manieren mee omgaan, of negeren of omarmen om de harde strijd voor de gunst van de consument voor je te winnen. Daarom al was een bezoek aan de Drugstore de moeite waard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: