www.Conspicuous.eu/actueelnieuws

Shopper marketing | Vergeten boodschap

In Levensmiddelenkrant on 23/05/2010 at 15:01

Levensmiddelenkrant 7 mei 2010

NIEUWVEEN – Retailers en leveranciers beseffen in toenemende mate dat kennis over en focus op het koop- en beslisbedrag van de shopper op en rond de winkelvloer een cruciale bijdrage leveren tot groei in omzet en loyaliteit. Maar wat drijft klanten bij een aankoop? En hoe dit te beïnvloeden? Shopper marketing geeft inzicht. Deze keer: vergeten boodschap.

Met een mobiel kun je info ‘on the spot’ krijgen

1. Informatie
“Ach meneer, mag ik er even langs. Ja, sorry hoor, maar ik ben wat vergeten te kopen en ik heb het echt vanavond nodig.” De vrouw loopt snel terug in de winkel om haar vergeten boodschap te halen. Lang moeten wachten bij de kassa is al sinds mensenheugenis een ergernis en het geschuifel en gemopper achter mij is dan ook hoor- en voelbaar. De vrouw komt met een rood hoofd terug en verontschuldigt zich naar iedereen die haar met priemende ogen volgt. Het leed is nog niet voorbij. De te kleine opvangbak en aanloopband zorgen ervoor dat het na-ijleffect van de vergeten boodschap nog minimaal vijftien minuten doorsuddert. Om in onze vaktermen te blijven: noch de vrouw, noch de mensen die langer in de rij moesten staan, hebben een prettige winkelervaring gehad. Bovenstaande situatie zie ik redelijk vaak gebeuren. Het gevolg is altijd nadelig voor de ondernemer: of gemiste omzet omdat de shopper niet meer terug de winkel in gaat, of geïrriteerde klanten.

2. Kennis
Dat we als mens steeds slimmer schijnen te worden, betekent niet dat we de shopper aan zijn lot kunnen overlaten. Ook al nemen we een boodschappenlijstje mee, of hebben we vooraf iets in ons hoofd zitten, de keuze kan binnen luttele seconden veranderen met alle gevolgen van dien. Stel dat de komkommer out-of-stock is, de kip in de aanbieding is en de sla er niet goed uit ziet? Op dat moment gooit de shopper zijn voorgenomen maaltijd op de schop en moet hij ter plekke nadenken wat er allemaal gekocht moet worden. HELP! Geen wonder dus dat we dingen vergeten te kopen. Hoe kunnen we dit oplossen? Personeel is er nauwelijks en/of heeft de kennis niet. De recepten staan ergens in een hoekje en de producten staan her en der door de winkel verspreid. De shopper is als het ware verdwaald in zijn eigen winkel. Informatie ‘on the spot’ is de oplossing. Dit kan door ‘papieren’ recepten naast de (agf-)producten te leggen, maar de huidige technologie maakt het ook mogelijk om goedkoper, milieuvriendelijker en sneller de shopper te helpen. In Nederland worden een kleine 14 miljoen mobieltjes actief gebruikt. Zo’n kleine twee miljoen mobieltjes hebben internet en dit aantal groeit razendsnel. Met het gebruik van quick-response codes kan de shopper, door het maken van een foto van deze code, geholpen worden met zijn probleem. De foto activeert een link naar een site met de informatie die je als retailer of fabrikant kwijt wilt. Het is misschien te simpel en daardoor doen we het in Nederland (nog) niet. Maar vergeet dit niet: de shopper is simpel en is juist op zoek naar simpele oplossingen in zijn dagelijkse complexe leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: