www.Conspicuous.eu/actueelnieuws

Shopper marketing | Niet kiezen is verliezen

In Levensmiddelenkrant on 23/02/2010 at 14:15

Levensmiddelenkrant 26 februari 2010

NIEUWVEEN – Retailers en leveranciers beseffen in toenemende mate dat kennis en focus over het koop- en beslisbedrag van de shopper op en rond de winkelvloer een cruciale bijdrage levert tot groei in omzet en loyaliteit. Maar wat drijft klanten bij een aankoop? En hoe dit te beïnvloeden? Shopper marketing geeft inzicht. Deze keer: ‘niet kiezen is verliezen’

Senioren in de supermarkt: een gouden doelgroep? Durf als supermarkt een keuze te maken door je specifiek te richten op een belangrijke doelgroep.

Informatie
“Dames, zou u uw wagentje eventjes weg willen halen? Ik kan er niet door.” “Meneer, staat u in de rij of bent u aan het lezen?” “Mevrouw, heeft u hulp nodig of staat u daar te staan?” Het zijn zomaar wat opmerkingen, opgevangen in een supermarkt op een donderdagmiddag. Wat wil het geval? De winkel was aardig druk en een groot deel van de bezoekers was 60-plusser. De mensen die werden aangesproken waren eveneens allen 60-plussers én trouwe klanten, blijkt na navraag. Al deze klanten vonden het vervelend om aangesproken te worden door mede-klanten. In twee gevallen resulteerde het zelfs tot uit- of afstel van een aankoop. De man die een tijdschrift doorbladerde, legde deze weer terug en liep door toen hij werd aangesproken. De vrouw die voor een schap stond te peinzen over een gerecht en werd aangesproken was daarna de kluts en dus ook haar gerecht kwijt. Zijn dit gemiste kansen? Houd er rekening mee dat 60-plussers niet alleen andere wensen hebben met betrekking tot assortiment en verpakkingen, maar ook een ander koopgedrag hebben dan andere doelgroepen.

Kennis
Bij het inrichten van een supermarkt wordt onvoldoende stil gestaan bij de wensen en het gedrag van de lokale shopper. De uniforme bouwstenen van de winkelformule zijn namelijk heilig. Retailers kiezen voor vaste winkelindelingen waarbij standaard ‘destination’-groepen als agf, wijn, vlees en brood een prominente plek krijgen in de winkel. Ook de gratis koffie, al dan niet met tafeltje en twee tot vier stoeltjes worden standaard ingetekend. Het is de vraag of men met deze uniformiteit hiermee geen omzet laat liggen. Niet ieder verzorgingsgebied is immers gelijk. Door je te richten op de gemiddelde shopper schiet je met hagel. De winkelformule sluit dan vaak net niet aan op de wensen, behoeften en het koopgedrag van de doelgroep shopper. Op dat moment ben je dus minder onderscheidend en relevant als supermarkt. Juist door een keuze te maken voor een bepaalde doelgroep kun je het verschil gaan maken ten opzichte van je concurrent. Iets wat retailers zo graag willen, maar nog niet doen. Kennis over de wensen, voorkeuren en het shoppergedrag van een bepaalde doelgroep is stap één. Dat vertalen in een winkelinrichting, assortiment en activiteiten is stap twee. Toch doen supermarkten dit weinig: met name logistiek ligt het lastig, de uniformiteit van de formule komt in het gedrang en je wilt geen shoppers in je verzorgingsgebied uitsluiten door een bepaalde keuze te maken. Wel vreemd als je bedenkt dat in veel andere branches keuzes maken de normaalste zaak is. Denk bijvoorbeeld aan kledingzaken die zich richten op specifieke subdoelgroepen. Inrichting, assortiment, personeel en muziek zijn gericht op één bepaalde doelgroep. In de FMCG-branche heeft de doelgroepwinkel voorzichtig zijn intrede gedaan. De conveniencewinkels richten zich op de ‘on the go’-shopper. In Duitsland en Engeland gaan ze een stapje verder. Daar heb je inmiddels de eerste seniorensupermarkten. Inrichting, indeling en assortiment zijn aangepast aan de wensen en behoeften van senioren. Heldere verlichting, rollator-winkelwagentjes, grotere prijskaartjes, bredere gangpaden, kleinere verpakkingen, speciale producten voor senioren en voldoende zit- en relaxplaatsen. De 60-plussers zijn meer dan tevreden, de jongeren voelen zich er ook welkom en de ondernemer ziet zijn keuze beloond met een omzetstijging van zelfs 30 procent. Wanneer gaat Nederland deze ‘gouden generatie’ omarmen? Ik zie het al voor me: naast de aanpassingen in de winkel een actie met voetbalplaatjes: Henk Groot, Cor van der Gijp, Arie de Oude. En een stel 60-plussers bij de kassa’s die aan jongeren vragen of ze hun plaatjes mogen hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: