www.Conspicuous.eu/actueelnieuws

Shopper marketing | The sound of money

In Levensmiddelenkrant on 23/01/2010 at 14:05

Levensmiddelenkrant 29 januari 2010

NIEUWVEEN – Retailers en leveranciers beseffen in toenemende mate dat kennis van en focus op het koop- en beslisbedrag van de shopper op en rond de winkelvloer een cruciale bijdrage levert aan groei in omzet en loyaliteit. Maar wat drijft klanten bij een aankoop? En hoe dit te beïnvloeden? Shopper marketing geeft inzicht. Deze keer: ‘the sound of money’.

Muziek kan een grote invloed hebben op het aankoopgedrag. Deze jongen brengt zijn eigen muziek mee, maar wat doet u voor de overige shoppers?

“Wat een rare beltoon is dat, kun je geen andere nemen? Ik schaam me rot.” De jongen staat een beetje met z’n hoofd op en neer te knikken, terwijl zijn moeder zich ergert aan het lawaai dat uit de telefoon komt. De vrouw is dusdanig geprikkeld dat ze snel weg wil lopen van de vleeswarenafdeling. De vriendelijke bediende kan nog net de vleeswaren aan de vrouw geven. Gemiste kans? De supermarkt kan er in dit geval niets aan doen. Je kunt moeilijk de telefoon verbieden. Het brengt mij wel op het onderwerp muziek. Muziek in winkels kan een grote invloed hebben op het aankoopgedrag. Tenminste, als de muziek goed aansluit op de doelgroep en relevant is voor een bepaalde categorie, product of thema. Muziek kan bepaalde emoties oproepen en ‘chemische’ processen in de hersenen stimuleren die affiniteit veroorzaken. Het gebied in de hersenen waar muziek wordt verwerkt, regelt namelijk de fysieke en psychische responsen op externe prikkels. Volgens wetenschappers verklaart dat de invloed van muziek op gedrag.

Kennis
Muziek heeft dus effect op het gedrag door beïnvloeding van de informatieverwerking, emotionele en psychologische veranderingen en stemming. De invloed van muziek manifesteert zich vooral in het koopgedrag, de tijd in de winkel, de snelheid van consumeren en de perceptie van de consument van een bepaalde zaak of product. De gedragsbeïnvloeding door middel van muziek en de impact hiervan op de bottom line van een onderneming zijn moeilijk kwantificeerbaar. Wel zijn er de laatste jaren onderzoeken gedaan met opmerkelijke uitkomsten. In Oostenrijk ging 8 procent van de jongeren meer geld uitgeven als ABBA of Elton John gedraaid werd. Daarnaast verbleven 36 procent van de jongeren langer in de supermarkt. In Engeland klonk er gedurende een periode van twee weken om de dag afwisselend Franse en Duitse muziek bij een display met Duitse en Franse wijn. Franse muziek leidde tot significant hogere verkoop van Franse wijn. Duitse muziek leidde tot hetzelfde resultaat voor Duitse wijn. Klanten bleken zich niet bewust te zijn van dit effect van muziek op hun keuzegedrag. Ook gaan mensen langzamer lopen als er rustige muziek wordt gedraaid. En we weten allemaal dat hoe langer de shopper in de winkel is, des te voller zijn mandje wordt! Het onderzoek bevestigt verder dat muziek de smaak beïnvloedt. Wanneer energieke, zwaardere muziek wordt beluisterd tijdens het drinken van een cabernet sauvignon, smaakt deze wijn 60 procent krachtiger, rijker en robuuster dan in een situatie waarin geen muziek klinkt. Maar niet enkel muziek beïnvloedt het koopgedrag van klanten, ook het geluid dat een product maakt is van belang. Zo is in de auto industrie ‘sounddesign’ al ingeburgerd. Harley Davidson heeft zijn geluid zelfs gepatenteerd. Geluid kan dus een krachtig onderdeel zijn van de identiteit van het merk. Ook Philips heeft het geluid omarmd. Sinds het de richting van ‘sense and simplicity’ is ingeslagen en bezig is zich te ontwikkelen tot een bedrijf dat zich minder op techniek en meer op consumenten richt, speelt ook het geluid dat al die apparaten maken een steeds belangrijker rol. Misschien wordt het ooit nog gezellig in de supermarkt. Spaanse geluiden bij de tapas, Italiaanse muziek bij de prosecco, gezellige kroeggeluiden bij het bier en zeegeluiden bij de visafdeling? Tijdens mijn volgende bezoeken aan de supermarkt leg ik mijn oor graag te luister.

  1. […] muziek beïnvloedt je koopgedrag, zo blijkt. Bijvoorbeeld jongeren in Oostenrijk besteedden meer geld als er ABBA of Elton John werd gedraaid. En als er rustige muziek in een winkel uit de boxen komt, […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: