www.Conspicuous.eu/actueelnieuws

ShopperMarketing

In Levensmiddelenkrant on 23/05/2009 at 13:44

Levensmiddelenkrant 15 mei 2009

Consumenten worden overspoeld met steeds meer marketinguitingen. Het gevolg is dat het effect afneemt. Retailers en leveranciers beseffen in toenemende mate dat kennis en focus over het koopen beslisbedrag van de shopper op en rond de winkelvloer een cruciale bijdrage levert aan groei in omzet en loyaliteit. Maar wat drijft klanten bij een aankoop? En hoe dit te beïnvloeden? Shopper marketing geeft inzicht. Deze keer: momenten.

Stap 1: informatie
“Laat maar zitten. We kopen het wel ergens anders”, zegt de vrouw. Voor de zekerheid haalt de man nog enkele zakjes chocoladerozijnen uit het schap om te kijken of er niet toevallig tóch nog zakjes chocoladepinda’s achter zitten. Tevergeefs. De man loopt snel zijn vrouw achterna die zich al richting de zuivel begeeft. Kunnen we deze shoppers helpen? Ze zoeken naar chocoladepinda’s en staan voor de productgroep chocolade. Ze zien de chocoladerozijnen en vinden het logisch dat hier ook chocoladepinda’s bij zouden liggen. Niet dus. Als ze even doorlopen naar de productgroep zoutjes, zouden ze het gewenste product wél kunnen vinden. De vraag is: waarom deden deze shoppers dit niet? Als een shopper een winkel bezoekt of een bepaald product koopt, dan heeft hij meestal een doel of bepaalde gebeurtenis voor ogen. Eén product is een onderdeel van een totaaloplossing en schijnbaar ziet dit stelletje zoete chocoladepinda’s bijvoorbeeld als een versnapering bij de koffie. Logisch dat men dit zoekt bij de zoetwaren en niet bij de zoutjes. Daarbij komt nog het feit dat we leven in een tijdperk waarin we te maken hebben met de ‘vijftien seconden consument’. Mensen zijn steeds ongeduldiger en willen binnen vijftien seconden worden geholpen, iets kunnen vinden of een antwoord krijgen. Na deze cruciale vijftien seconden ontstaat er al gauw een irritatie. Retailers krijgen dit ook voor hun kiezen. Veel shoppers gunnen zichzelf steeds minder tijd en tegelijkertijd blijven assortimenten groeien. In gemiddeld de helft van de gevallen koopt een shopper niets nadat hij bewust voor een schap heeft gestaan.

Stap 2: kennis
Supermarkten worden ingericht in logische zones: van ontbijt tot avondmaaltijd. Producten worden ingedeeld in een categorie. Deze categorieën worden op hun beurt ook volgens een bepaalde logica bij elkaar gezet. Maar is dit altijd wel logisch vanuit de shopper? Wordt er bij de indeling niet te vaak gefocust op productkenmerken en daarmee de aansluiting bij de shopper gemist? Gemak is al jaren geen trend meer, het is een must. Dit geldt dus ook voor shoppers. Maar loop eens door de eigen winkel of formule en bedenk dan het volgende: het is zes uur ’s avonds, ik wil over een half uur eten en zoek een maaltijd. Tel vervolgens het aantal gangpaden dat je moet doorlopen. Ik heb die moeite genomen en moest de hele winkel door. De groenteafdeling voor maaltijdsalades, de diepvriesafdeling voor pizza’s, de koelingen voor kant-en-klaarmaaltijden, de broodafdeling en het gangpad voor soep. Wat heb ik uiteindelijk niet gekocht: een salade, een toetje en een drankje. Een gemiste kans. Door nog meer in te spelen op gebeurtenissen of momenten help je de shopper niet alleen in zijn keuzegedrag, je zult zien dat hij een vollere boodschappenwagen afrekent.

Stap 3: de praktijk
Door goed in te spelen op gebeurtenissen of momenten, zoals de avondmaaltijd, help je de shopper in zijn keuzegedrag. Een voorbeeld daarvan is DekaMarkt die voor shoppers een recept van de week aanbiedt, helder en overzichtelijk bij elkaar gepresenteerd. Dergelijke concepten zorgen voor een vollere boodschappenwagen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: